Tandvård på sjukhus

När man tittar på filmer eller TV-serier om sjukhus får man ofta se riktigt saftiga och allvarliga skador. Det kan vara allt från brutna ben till operationer och annat. Mycket blod är ofta huvudsaken. Men något man sällan ser är tandvård eller tandskador. Det kan talas om huvudskador, men vid de flesta huvudskador kan också skador i munnen uppstå. De talas det dock inte om. Men i verkligheten är det faktiskt vanligt att människor får tandvård eller vård för skador i munnen på sjukhuset.

Speciell behandling

När det gäller sjukhustandvård är det faktiskt relativt vanligt. Det kan till exempel vara så att en person behöver akut hjälp med tandvärk eller annan skada i munnen på en helg när den vanliga tandläkaren har stängt. Om det inte finns en jourtandläkare inom ett par mils avstånd brukar personen skickas till sjukhustandläkaren. Det kan också vara så att en person kommer in till sjukhuset efter en olycka och då behöver tandvård. Om läget är allvarlig skickas personen inte vidare till den vanliga tandläkaren, utan då får denne hjälp direkt.

Det är dock inte bara i brådskande fall sjukhustandvården kan hjälpa till. Man kan också få remiss hit av andra tandläkare eller läkare. Om en patient söker för huvudvärk och läkaren misstänker att det beror på ett bettfel eller liknande skickas patienten till sjukhustandläkaren. Om en vanlig tandläkare upptäcker cancer i munnen eller käken på en patient kommer denne också att remitteras vidare till specialisttandvård på sjukhuset. Så kan också vara fallet om en patient söker hjälp genom distriktstandvarden.se eller annan mottagning men sedan visar sig ha mycket svår tandvårdsrädsla. Ibland kan en vanlig tandläkare inte hjälpa till utan man får helt enkelt en remiss till sjukhustandvården för vidare behandling. Där finns det tillgång till narkos och liknande som kan behövas för att patienten ska kunna behandlas.

Bara allvarliga fall?

Man kan tro att sjukhustandvården bara tar emot riktigt allvarliga fall men så är det inte. Det krävs en remiss eller ett akut ärende för att komma till den här tandläkaren, men även en person som har en lite mer komplicerad tandutdragning att göra kan få remiss. Utdragningen behöver inte vara varken allvarlig eller nödvändig, men om den är för komplicerad för en vanlig tandläkare kan specialisthjälp behövas. Om man har extrem tandvårdsrädsla är läget sällan allvarligt till en början men trots det brukar patienter få remiss till specialisttandvården relativt snart efter att rädslan upptäckts.

Vad kostar det?

Sjukhustandvård kostar inte mer än vanlig tandvård. Om tandvården görs som del i annan behandling kan den rent av ingå i högkostnadsskyddet och då kostar den inget alls om den ekonomiska gränsen uppnåtts. Det kan vara skönt att veta för den som drabbats.

mh-elegance-lite