Podcasten Dr. Death

Även om den här sidan främst är inriktad på TV-serier om sjukhus och läkare så kan jag inte låta bli att ta upp podcasten Dr. Death. Det är en produktion från Wondery – en podcaststudio som ligger bakom en rad framgångsrika podcasts såsom The Thing About Pam, The Apology Line, Bad Batch, Dirty John och Gladiator. Från dem kommer också den sanna historien om den kirurg som dödade eller skadade en rad patienter när han skulle operera in implantat eller rätta till andra skador i deras ryggar.

Det finns naturligtvis massor av implantat utöver de som man kan använda vid ryggoperationer. Andra välkända anatomiska implantat är bröstimplantaten. Klart är i alla fall att Dr. Death under inga omständigheter borde vara tillåten att arbeta med några av dem oavsett om det rör sig om anatomiska implantat eller inte. Han borde helt enkelt inte få komma i närheten av andra människor i rollen som läkare med tanke på den skada han orsakat.

Historien centreras kring en kirurg i Dallas, Texas. Han har en egen praktik och har etablerat sig som en stjärna på kirurgi-himlen. Patienterna fylls av förtroende när de talar med honom och är glada när han tar sig an deras fall. Vad som följer sedan är en annan historia. Det sägs att läkaren skadade 33 av de 38 patienter han opererade under en tidsperiod på två år. Många patienter blev delvis förlamade, andra lämnades med kronisk värk och funktionsnedsättningar. I ett fall blev en patient, som dessutom var en nära vän till kirurgen, helt förlamad. Tyvärr fanns det också två fall där det blev en dödlig utgång.

Det visade sig senare att Dr. Death inte hade fullföljt sin läkarutbildning som han borde, ljög om sina meriter och att han missbrukade droger. Ändå tilläts han fortsätta att operera och skada människor. Ett par mer rutinerade kirurger fick upp ögonen för hans slarv, eftersom de var de som fick försöka rätta till hans misstag. De försökte länge få honom avstängd men eftersom sjukvårdssystemet i USA är vinstbaserat var det väldigt svårt. Till slut lyckades man dock och Dr. Death fråntogs sin läkarlicens.

Vill man veta mer om den verkliga Dr. Death så heter han Christopher Duntsch. Sedan 2017 tillbringar han sina dagar på ett fängelse i Texas efter att ha blivit dömd till livstid för de skador som han orsakade en av sina patienter. Utöver detta finns det även en TV-serie som man kan se om man vill se historien utspelas framför sina ögon.

mh-elegance-lite