Sjukhus på vita duken

Sjukhus och sjukhusmiljöer förekommer inte bara i tv-serier utan det finns gott om filmer som både handlar om sjukhus eller utspelar sig på sjukhus. Skräckgenren använder sig gärna av sjukhus på olika sätt för att skapa skrämmande upplevelser. Det finns dock gott om genrer där sjukhuset spelar en central roll. Här ska vi titta närmare på några härliga sjukhusfilmer att fördriva tiden med.

The Hospital

Denna amerikanska dramakomedi släpptes 1971, men är minst lika underhållande idag. Dr. Herbert Bock spelas av George C. Scott vars liv är lagt i ruiner. Frun har lämnat honom, de gemensamma barnen vägrar att prata med honom och hans älskade storstadssjukhus håller på att falla sönder. Den ena dråpliga scenen avlöser den andra när den gode doktorn försöker hålla ihop. Mitt i allt elände blir han förälskad i dottern till en av patienterna, vilket leder till förändringar både på gott och ont.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest

Jack Nicholson spelar huvudrollen i den här filmen från 1975 som kallas Gökboet i den svenska översättningen. Fången McMurphy kommer på den briljanta idén att undfly sitt fängelsestraff genom att låtsas vara galen. Han placeras på ett mentalsjukhus där han fördriver tiden med att spela kort och skoja med de andra patienterna. Detta uppskattas inte av Syster Ratched och en ständig kamp om att överträffa den andre påbörjas dem emellan. Filmen har kultförklarats och är ett måste i sjukhusgenren.

Hours

Det finns olika anledningar till varför människor behöver uppsöka sjukhus. Ledsjukdomen artros behandlas dock bäst med utbildning och sjukgymnastik. Detta kan man skaffa sig antingen via

artrosskolan eller digitalt via Joint Academy. I den amerikanska filmen Hours från 2013 väntar ett ungt par sitt första barn mitt under orkanen Katrinas härjningar. Den nu bortgångne skådespelaren Paul Walker spelar rollen som Nolan, och Genesis Rodriguez spelar den höggravida Abigail. Det som skulle ha blivit en av de lyckligaste dagarna i deras liv förvandlas snart till en kaosartad tragedi. Abigail dör under förlossningen, men mardrömmen har bara börjat. Orkanen tvingar sjukhuset att evakuera. Nolan måste stanna kvar och skydda sin nyfödda dotter som ligger i respirator. En obehaglig kamp mot klockan, naturens element och inkräktare tar sin början. Elavbrott och hotande flodvågor håller Nolan fullt sysselsatt, men frågan är om han och dottern överlever de hänsynslösa plundrarna.

Fractured

I denna psykologiska thriller från 2019 befinner sig Ray (Sam Worthington), Joanne (Lily Rabe) och dottern Peri på en liten miniresa när olyckan är framme. De stannar för att sträcka på benen när Sam och Peri trillar och skadar sig på en byggarbetsplats. Familjen måste ta sig till närmaste akutmottagning. Ray sätter sig i väntrummet medan Joanne följer med dottern för att skanna huvudet i sjukhusets källare. Ray somnar av ren utmattning och vaknar först flera timmar senare. När han frågar personalen var hans fru och dotter är vet de inte vad han pratar om. Alla spår efter dem och sjukhusbesöket är borta. Ray börjar desperat försöka ta reda på sanningen om vad som verkligen har hänt. Sjukhuset bär på obehagliga hemligheter.

mh-elegance-lite