Landsbygspraktik med Doc Martin

Skådespelaren och komikern Martin Clunes spelar den högutbildade kirurgen Martin Ellingham i den brittiska TV-serien “Doc Martin” från 2004. Denne Martin Ellingham lämnar det stora sjukhuset och det bekväma livet i London då han med anledning av en pinsam och svårartad blodfobi helt enkelt av förklarliga skäl inte längre kan arbeta som kirurg.

Den gode doktorn beslutar sig att flytta ut på landet till en liten kuststad i Cornwall kallad Portwenn. Här tänker han slå upp portarna och bli stadens nye husläkare. Valet visar sig senare inte vara alldeles osökt då han har vuxit upp hos faster Joan som har sin gård strax utanför det lilla samhället.

Övergången från kirurg till husläkare förlöper dock allt annat än smidigt för Doc Martin som är väldigt burdus och rättfram till sin natur. Han skulle med rätta kunna kallas för en oförskämd snobb och sammanfattas med epitetet taktlös. Han saknar varje uns av social förmåga och beter sig ständigt som en buffel i en porslinsbutik, något som han för övrigt inte bryr sig det minsta om. Serien går även in under kategorin dramakomedi på grund av doktorns uppenbara oförmåga att socialisera med andra människor vilket ofta leder till direkt komiska situationer. Hans sätt att hantera patienterna är allt annat än varsamt.

Byborna betraktar honom både med misstänksamhet och en smula löje. De gör gärna narr av den fine doktorn från huvudstaden som verkligen inte passar in med sin dyra bil och sina propra kostymer. Till en början behandlar de hans praktik som en mötesplats där de sitter och pratar och fikar men ingen är där för att få vård varpå Doc Martin slänger ut allihop och avskedar sin receptionist. Därefter får han förtjäna sina patienter och bevisa sitt värde. När doc Martin dessutom avslöjar för en patient att han har blodfobi börjar ryktena florera och det hela resulterar i ett spratt där byborna försöker få doktorn ur balans med tomatketchup.

Doc Martin behandlar dock en mängd patienter på sin lilla fullt fungerande praktik och Portwenn bjuder konstant på diverse olycksfall, sjukdomar och andra besvär. Samtidigt som doc Martin bekantar sig med de olika karaktärerna pågår en spirande romans med lärarinnan Louisa Glasson (Caroline Catz) vilket med tanke på doktorns brist på sociala färdigheter inte går helt smärtfritt. Serien har hittills visats under 8 säsonger med 62 avsnitt mellan 2004-2017.

mh-elegance-lite