Mångfald i Grey’s Anatomi

Den amerikanska TV-serien “Grey’s Anatomy” handlar om dr Meredith Grey som har sin AT-tjänst på Seattle Grace Hospital. Själva serietiteln anspelar på en berömd lärobok i anatomikallad “Gray’s Anatomy”. Serien är på många sätt en typisk sjukhusserie med sin beskärda del av drama, tragedi, intriger, färgstarka personligheter, fängslande patientfall och passionerade kärleksaffärer.

Hittills har serien sänts mellan 2005-2017 och Ellen Pompeo har nyligen skrivit på för ytterligare två år i rollen som Meredith Grey till alla fans oerhörda förtjusning. Man kan kanske fråga sig vad det är som gör detta sjukhusdramat unikt i förhållande till alla andra när utbudet är så pass omfattande som det är idag. Svaret ligger i begreppet mångfald.

Grey’s Anatomy skrevs i syfte att omfamna människors olikheter och rollerna tillsattes helt utan tanke på hudfärg eller härkomst. Resultatet blev ett brett spektrum av olika karaktärer och flerfaldiga möjligheter för alla olika sorters människor att känna sig representerade och inkluderade. Serien visar också på ett ypperligt sätt hur själva samhället har förändrats i synen på vad som är acceptabelt och inte. Här samsas homosexuella läkare med kollegor från världens alla hörn i en serie som speglar olikheter i fråga om etnisk härkomst.

I det dagliga arbetet på Seattle Grace Hospital får man följa Meredith Grey och de andra kirurgernas arbetsliv såväl som privatliv. Vardagen kantas av sömnbrist, arbete, studier och en god portion både positiv och negativ stress. Kuriosa i sammanhanget är att seriens arbetsnamn från början var “Complications” och det är ett passande namn med tanke på alla kärleksrelationer som frekvent uppstår mellan kollegorna på sjukhuset. Den mest omtalade kärleksrelationen är naturligtvis den mellan Meredith och kollegan Derek Shepherd (Patrick Dempsey). De träffas under första säsongen, natten innan Greys AT-tjänstgöring börjar, på en bar och spenderar natten ihop. Nästa dag upptäcker hon att han är nyanställd på sjukhuset som hon ska arbeta på.

Serien följer Merediths väg från AT-läkare till färdigutbildad kirurg. Som tittare få man också inblick i de andra AT-läkarnas liv. Här finner vi bland annat Izzie Stevens (Katherine Heigl), Alex Karev (Justin Chambers), Cristina Yang (Sandra Oh) och George O’Malley (T.R. Knight). Naturligtvis har karaktärerna bytts ut ett antal gånger under alla dessa säsonger.

Grey’s Anatomy har också blivit populär för ett antal synnerligen ordinära avsnitt varav “Song Beaneath the song” från säsong 7 står ut som ett av de allra bästa. Avsnittet framförs som en musikal där de olika karaktärerna framför en sång till huvudpersonernas ära.

mh-elegance-lite