Begagnade bilar

Marknaden för begagnade personbilar är stor och även om det alltid kostar att äga en bil så är det oftast mest ekonomiskt att köpa en begagnad bil eftersom en ny bil förlorar mycket av sitt värde de första åren. Det sägs att en ny bil förlorar 50 000 kr i värde bara genom att rulla ut från bilfirmans lokaler.

Hur ska du då gå tillväga om du vill köpa en begagnad bil? Första steget är att fråga dig själv vilket behov just du har av en bil. Är det statusen du är ute efter så kanske sportbilar och lyxbils-segementet är det mest intressanta. Har du en stor familj eller hund och katt eller kanske behöver lasta mycket packning i din bil så är det kombibilar och kanske till och med minibussar som är intressanta. Behöver du mest bara bilen för att transportera dig till och från jobbet så är det en mindre, bränslesnål bil du ska leta efter.

Många av oss har flera olika behov, vi kanske vill ha en snygg, statusbil som samtidigt rymmer hela familjen och kan ta oss till och från jobbet och som dessutom är billig i drift. Har du många olika behov så är det bra att börja med att skriva ner dem på en lista och sedan rangordna dem.

Viktigt att tänka på är också hur gammal bilen ska vara. Om du är väldigt intresserad av bilar och av att fixa med motorer och kan göra en del reparationer på egen hand så kan en bil som är uppåt en 10 år gammal vara intressant. Är du däremot helt ointresserad av att hålla på att meka med din bil så är det bättre att köpa en begagnad bil som är ca 2-4 år och som inte har rullat alltför många mil. En bil som är för gammal och som har gått för långt kan annars fort bli väldigt dyr om du måste lämna in den för reparation alltför ofta. Då lönar det sig att köpa en lite dyrare bil som är nyare och därför inte måste repareras lika ofta.

På nätet hittar du mycket information om olika bilmodeller och du kan även jämföra kostnader för bilförsäkring på de olika försäkringsbolagens webbsidor. Tänk också på att kolla upp vilken fordonsskatt som den bil du funderar på att köpa har.

Begagnade bilar går att köpa via bilfirmor eller via privatpersoner. Det är oftast dyrare att köpa via en bilfirma som ju tar en viss procent av försäljningspriset. Många upplever trots allt att det känns tryggare att köpa via en bilfirma eftersom det är konsumentköplagen som gäller då. Köper du via en privatperson så är det köplagen som gäller och då är det extra viktigt att ni skriver ett tydligt köpeavtal. Tänk också på att via Transportstyrelsen kontrollera att den du köper av verkligen är ägare till bilen.

mh-elegance-lite