Inkompetens i “Bodies”

Det brittiska sjukhusdramat “Bodies” sändes från 2004 till 2006 och utnämndes i England till ett av världens absolut bästa TV-dramer. Handlingen i serien bygger på en bok av serieskaparen Jed Mercurio med samma namn. Serien skiljer sig dock från vanliga sjukhusserier bland annat genom att operationsscenerna är väldigt visuella och detaljerade med fokus på varje moment. Särskilt postoperativa komplikationer visar sig vara intressanta med tanke på seriens natur. På detta sätt behandlas också patienterna på ett avpersonifierat sätt och blir till anonyma kroppar.

Denna serie ger ett mörkare perspektiv åt genren i fråga om oaktsamhet med patienter och inkompetens med dödlig utgång. Läkaryrkets etik ifrågasätts i dessa fiktiva patienthistorier präglade av manipulation och en sopa under mattan kultur. Handlingen kretsar kring läkaren Rob Lake som spelas av Max Beesley.

Lake påbörjar en ny tjänst på avdelningen för obstetrik och gynekologi på South Central Infirmary under mentorn Roger Hurley (Patrick Baladi). Till en början trivs Lake alldeles utmärkt med kollegan som uppträder både vänligt och professionellt. Han verkar dessutom vara både kompetent och kunnig. Det dröjer dock inte länge innan han inser att kollegan Hurley i själva verket är en totalt inkompetent, nonchalant och mycket oaktsam kirurg vars slarv utgör en direkt fara för patienterna.

Lake vill påtala felaktigheterna för patientsäkerhetens skull men flera av de andra läkarna menar dock att det finns en outtalad kod att läkare helt enkelt inte anger varandra. Då Lake själv är med om en incident där en patient dör utan att han får någon anmärkning har han svårt att stå upp för felaktigheterna. Saker och ting tar dock en annan vändning med ett särskilt påtagligt fall där Hurley felbehandlar en förlossning som slutar med att patienten ifråga får en allvarlig hjärnskada. Narkossköterskan dr Maria Orton hinner före och lämnar in ett officiellt klagomål. Hon blir dock utfryst för tilltaget och det hela slutar illa.

Hurley skyr inga medel för att få sin vilja fram och han hotar, manipulerar och pressar Lake till tystnad samtidigt som han fortsätter att felbehandla patienter på löpande band. Lake befinner sig i en lika psykiskt påfrestande situation som tittaren när han tvingas fortsätta arbeta med mannen som utövar utpressning och bokstavligen sätter munkavle på honom. När pressen blir för stor söker Lake en tjänst på ett annat sjukhus. Hurley bestämmer sig dock för att hämnas och ser till att förstöra möjligheten till ett nytt arbete.

mh-elegance-lite