Härliga sjukhusserier i vintermörkret

Vad är väl bättre i vintermörkret, när kylan smyger sig på, än att i lugn och ro krypa ner i soffan och sätta igång en ny sjukhusserie på tv ? Spänningen, dramatiken och vetskapen om att det som händer på skärmen ofta ligger ganska nära sanningen. Kanske är just detta orsaken till sjukhusgenrens enorma popularitet. Den blottlägger människans rädslor och sårbarhet.

Sjukhusserier stimulerar hjärnan

Det är också något speciellt med favoritserier och enligt forskningen händer det något med hjärnaktiviteten när man lever sig in i handlingen. Särskilt i serier där man känner stark empati för både karaktärerna och handlingen frigörs olika hormoner i kroppen. Både oxytocin och cortisol gör att man njuter av att följa handlingen och leva sig in i det som sker.

The good doctor

I detta sjukhusdrama gör den unge kirurgen Shaun Murphy allt för att hjälpa patienter som söker sig till hans sjukhus. Själv brottas han med problem som savantsyndrom och autism vilket gör att man verkligen sympatiserar med karaktären. Han har svårt att tyda kroppsspråk samt sociala koder och situationer. Trots detta brinner han för sitt yrke och gör allt för patienterna. Avsnitten är spännande och den gode doktorn hjälper patienter av alla de slag med svårdefinierade symtom och en hel del medicinska gåtor. Det hade dock varit önskvärt ibland om fallen kunde handla om vardagliga besvär som kan ställa till med stort lidande för patienten. Den talangfulle doktorn hade då kunnat hjälpa en och annan patient med en efterlängtad åderbråcksoperation och lindra reella besvär som ingen verkar ta på allvar. Doktor Murphy har nämligen en speciell gåva att kunna leva sig in i den åkomma som patienten ifråga lider av och hitta den bästa lösningen för.

The Resident

Denna pinfärska sjukhusserie handlar om den unge läkaren Devon Pravesh som startar sin karriär på det berömda sjukhuset Chastain Park Memorial i staden Atlanta. Doktor Conrad Hawkins blir både mentor och förebild när studierna ska omsättas till praktik. The Resident har alla ingredienser som behövs för ett lyckat sjukhusdrama med såväl svåra fall som etiska dilemman. Den amerikanska sjukvården synas i sömmarna och enligt en del kritiker för första gången i tv-historien visas sanningen om vad landets hälsosystem ställer till med.

Black Box

För den som vill se en unik men kortlivad amerikansk sjukhusserie i vintermörkret är Black Box helt klart en oslipad diamant. Serien handlar om Catherine Black, en berömd neurolog, som döljer en stor hemlighet. Hon lider nämligen av bipolär sjukdom vilket gör hennes arbete än mer krävande och utmanade. I sitt dagliga arbete möter hon svåra neurologiska fall som kräver såväl full uppmärksamhet som kompetens. Den enda som känner till sanningen är hennes psykolog. Även denna serie väcker sympatier hos tittaren när det framkommer att Catherines mamma begick självmord på grund av sin bipolära sjukdom.

mh-elegance-lite