Prematura barn på sjukhus

Av alla barn som föds i Sverige är cirka 5-6 % av dem födda före vecka 37. En graviditet räknas som fullgången mellan 37-42 fulla veckor och föds barnet före vecka 37 räknas det alltså som för tidigt fött, eller prematur. Ett annat ord är underburen. Ett för tidigt fött barn är mycket känsligare än vad en fullgången bebis är och kräver därför särskild vård. Ett barn kan överleva födseln redan i vecka 22, men det är ingen självklarhet. Före vecka 28 kallas det extremt för tidigt född, eller extrem prematur. Barn födda före vecka 32 kallas mycket prematura och barn födda före vecka 37 är måttligt prematura.

Ett prematur-fött barn hamnar på en neonatalavdelning och neonatal vilket betyder nyfödd. Det innebär att det inte bara är för tidigt födda barn på avdelningen, utan även bebisar födda i rätt tid men som av olika anledningar behöver extra vård. Inte alla sjukhus har en neonatalavdelning, och alla neonatalavdelningar har heller inte kapacitet att ta emot hur många tidigt födda som helst. För att hamna på rätt avdelning med rätt kompetens kan barnet ibland behöva flyttas direkt efter förlossningen, och eftersom det är snabba ryck som gäller så kan bebisen skickas med ett neonatalt transportteam via helikopter, flygplan eller ambulans. Där transporteras barnet i en särskild transportkuvös och har ett medicinskt team med sig på färden. Föräldrarna får komma efter så fort det går.

När man väl hamnat på en neonatalavdelning så är det oftast familjevård som gäller. Det innebär att man som förälder får bo på avdelningen, eller precis bredvid och tanken är att man ska vara med sitt barn så mycket det går, sköta det, amma eller sondmata det, sitta med det på bröstet och ge det den så viktiga kroppskontakten. För ett för tidigt fött litet barn som är svagt kan det vara viktigt att ge det kroppskontakt, värme och möjlighet att höra förälderns hjärta slå, något barnet är van vid efter tiden i mammans mage. Detta med kroppskontakt, närhet och de rytmiska hjärtslagen är förvisso lika viktigt för alla nyfödda barn. Anhöriga får inte hälsa på hur som helst eftersom en förkyld besökare faktiskt kan överföra ett virus till ett barn som sedan dör av lunginflammation.

När man får lämna avdelningen och åka hem på riktigt med sitt barn är glädjen stor; det gäller också att ha fixat allt som behövs, barnvagn, babyskydd, säng, skötbord med mera.

Barnvagnen Bugaboo Fox har alla kvaliteter som behövs för en modern, robust men ändå smidig och användarvänlig barnvagn. Din bebis kommer att ligga bekvämt oavsett om ni går på asfaltsgator eller tar en promenad på en skogsväg. Bugaboo Fox är ett måste att sätta upp på “vi-behöver”-listan till alla släktingar och vänner.

En studie har visat att prematura barn har högre dödlighet i vuxen ålder. Enligt studien var dödligheten högst i åldrarna 1-5 och 18-36 år och det var till största delen kopplat till luftvägssjukdomar, endokrina sjukdomar och missbildningsrelaterade sjukdomar. I kategorin 18-36 år fanns också risk för hjärt- och kärlsjukdomar kopplat till dödsfallen.

mh-elegance-lite