Löpning

En av de viktigaste faktorerna för att motverka risken för att bli sjuka och hamna på ett sjukhus är att vara fysiskt aktiv. Stillasittande har i vissa studier bedömts vara lika farligt som rökning och många rör sig för lite, något som går att läsa på t ex idrottsforskning som är en statlig organisation vars uppdrag är att sprida information om idrottsforskning. Träning som t ex löpning har mängder med positiva effekter på vår kropp och även på vår hjärna. Många forskare har visat att vi blir både friskare och smartare av träning. Om du vill läsa mer om forskning om träning och hälsa så kan du hitta studier på GIH som är en idrottshögskola.

Den mänskliga kroppen är utformad på ett sätt som passar för gång och löpning. Under tusentals år av evolution har människokroppen specialiserats på att gå och springa eftersom det har varit viktigt för överlevnad. Endast de människor som har kunnat samla sin mat och jaga sin mat har överlevt. Det är bara de senaste cirka 100 åren som många människor inte längre behöver använda sin kropp för att få mat. Idag går det att få mat trots att vi bara sitter helt stilla och beställer hem mat till dörren och betalar via våra mobiler, bank- eller kreditkort.

Det är förstås ett framsteg att betalningar kan göras så smidigt och att bankväsendet har utvecklats, något som du kan läsa mer om på vikanbank.se som på ett pedagogiskt sätt förklarar det viktigaste om banker och hur man väljer rätt bank. Våra kroppar behöver ju dock inte promenera till banken längre och eftersom denna typ av vardagsmotion försvinner så behöver vi motverka det genom att istället sticka ut och springa för att hålla oss friska.

Våra kroppar är som sagt byggda för rörelse efter tusentals år av evolution och om en människa är helt stillasittande så kommer successivt musklerna att förtvina och förmågan att gå och springa kommer att upphöra. I tyngdlöshet upphör t ex den naturliga belastningen som kommer av att vi rör oss i en miljö med gravitation. Det är därför som forskare har utvecklat träningsredskap med motstånd som astronauter måste träna med när det befinner sig på ett rymdskepp i tyngdlöshet.

Varför är löpning så bra för vår hälsa?

Löpning har mängder med hälsofrämjande effekter. Bland annat händer följande när du springer:

  • Du sover bättre
  • Immunförsvaret förstärks
  • Aptitregleringen fungerar bättre
  • Du får bättre kondition och orkar mer även när du inte springer
  • Risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar
  • Många får en bättre kroppsuppfattning och trivs bättre med utseendet på sin kropp
  • Om du springer ute i dagsljus så bildas D-vitamin i din kropp; något som är viktigt på vintern om du bor på norra halvklotet där dagarna är korta under vinterhalvåret.

På löpartidningen Runner´s world hittar du mer information och tips om löpning.

mh-elegance-lite