Skärgårdsdoktorn

Skärgårdsdoktorn från 1997 är en svensk TV-serie av Lars Bill Lundholm och Gunilla Linn Persson.

I huvudrollerna syns bland annat Ebba Hultkvist, Samuel Fröler, Sten Ljunggren, Helena Brodin m.m. Serien utspelar sig på Djurö.

När TV-serien började sändas blev den snabbt populär och framgångsrik. Det är även en av SVTs största publikframgångar och har också gått i repris år 2013. Den finns också ute på SVTs öppna arkiv på internet.

När serien för första gången sändes så gjorde den det mellan år 1997-2000 i tre säsonger där den sista var inspelad delvis i vintertid. Serien visades också i Norge då den även där blev mycket populär.

Det planerades att göras en film baserat på TV-serien men planerna skred aldrig i verket till mångas besvikelse.

Handling

Serien utspelas på en fiktiv ö Saltö i Stockholms skärgård där Johan Steen, läkare, ska ta över läkarkliniken efter sin svärfar Holtman. Egentligen ville Holtman att hans dotter skulle ta över, Steens fru, men hon blev kvar i Afrika där hon arbetar med läkare utan gränser. Detta gör Holtman upprörd men Steen flyttar ändå tillsammans med sin dotter till ön för att arbeta på kliniken. Här arbetar också den bitske Berit som ä sjuksköterska. Johan blir i början inte bra mottagen av invånarna och inte heller Wilma som blir mobbad i skolan därför att hon är uppväxt i Afrika. Men efter ett tag in i serien när folk får se att dessa människor är precis som alla andra blir de accepterade. Steen är en kompetent läkare men öborna tycker ändå han är lite för yrkesmässig vilket gör att de inte alls accepterar hans behandlingar eller diagnoser och går istället till Holtman.

Det utvecklas med tonårsdrama för Wilma och en kamp för Steen att övervinna sin svärfars respekt och erkännande av sina kunskaper.

Det är verkligen inte konstigt att serien har blivit populär i Sverige och i våra grannländer. Inte bara för att handlingen är bra utan för att skådespelarna gör ett fantastiskt jobb och det är en fin miljö.

Den varierar mellan det problematiska familjelivet som gör det svårt att hitta tid att umgås och sjukhusmiljön. Många kan nog känna igen sig i Steens problem med Wilma om man arbetar på bemanningsföretag Stockholm eftersom det är svårt att planera sitt liv och kanske inte alltid kan hålla saker.

Om du är intresserad av att titta på skärgårdsdoktorn så hittar du den fortfarande i SVTs öppna arkiv där alla 3 säsonger finns. Du kommer garanterat att fastna redan i första avsnittet och känna att det var ändå synd att den där filmen inte blev av. Det är inte svårt att förstå att den blev populär när den sändes.

Men kanske kommer filmen i framtiden, vem vet.

mh-elegance-lite