Komedi med Scrubs

Den amerikanska långköraren och sjukhusserien “Scrubs” sändes mellan 2001-2010 i hela 9 säsonger. Serien har Golden Globenominerats ett antal gånger och blev omåttligt populär. Populariteten bestod nog främst i den rent komiska effekten och att serien vågade skämta i sjukhusmiljö. Främst karaktäriserades den av rappa och roliga dialoger och slagfärdiga skämt som levererades med skicklig tajming. Här i Sverige sändes serien till en början under namnet “Första hjälpen”.

Handlingen kretsar kring personalen på sjukhuset Sacred Heart och man får följa deras liv både i och utanför det fiktiva sjukhuset. Serien fick sitt namn efter de kläder (scrubs) som framför allt läkare, sjuksköterskor och annan personal använder när de opererar. Själva serien inleds med att de båda vännerna och nyutexaminerade läkarna John Dorian (JD) och Christopher Turk gör sin AT tjänst på Sacred Heart. På sjukhuset lär de bland annat känna AT-läkaren dr Elliot Reid, mentorn dr Percival (Perry) Cox och sjukhuschefen dr Robert (Bob) Kelso.

Arbetet på sjukhuset och konflikten mellan mentorn och sjukhuschefen gör ofta att AT-läkarna hamnar i klistret och ställer tokiga diagnoser samtidigt som dr John Dorians fantasier bjuder på en hel del skratt och komik. Samtidigt får man som tittare också följa läkarnas privatliv som inte sällan inkräktar en del på arbetslivet. Dr Turk inleder till exempel ett förhållande med sjuksköterskan Carla som upptar en hel del av hans tid. Dorian och Elliot går som katter kring het gröt och försöker få ihop det men dejtar andra färgstarka och excentriska personligheter som gästspelar under seriens gång.

mh-elegance-lite