Sjukhusskräck

De flesta människor skulle nog känna igen sig i att inte vara överförtjusta över att vare sig behöva uppsöka sjukhus eller än mindre ligga inlagda på sjukhus. Det finns en sorts inbyggd respekt när det kommer till sjukvården och en oro över att behöva vistas där någon längre tid. Många har säkert inget emot att gå till vårdcentralen vid behov men att behöva åka in till akuten kan vara betydligt mer skrämmande.

Det finns också människor som tycker att det är så jobbigt att uppsöka sjukhus att de lider av svår hälsoångest, och för dem är det omöjligt att ens se tv-serier eller filmer om sjukhus. För en del kan det räcka med att se en hjärtstartare för att ångesten och oron ska göra sig påminda. Att starta ett samtal om tidernas bästa skräckfilmer som utspelar sig på sjukhus kan i dessa fall vara en mycket dålig idé.

 

Sjukhus på film

Många människor uppskattar dock skräckfilmsgenren i stort och har inget emot att låta sig skrämmas av filmer som utspelar sig i sjukhusmiljö. Att spela in skräckfilm där sjukhuset utgör både scen och rekvisita är oerhört tacksamt. Här finns allt som behövs för att kunna kittla tittarnas fantasi riktigt ordentligt. Kanske är det extra skrämmande och läskigt eftersom sjukhus ligger så nära vår upplevelsesfär och är något som människor ofta ser, besöker eller vistas i. Tanken är inte alldeles långsökt att riktigt skrämmande saker faktiskt skulle kunna utspela sig på ett sjukhus. Kanske kan detta ha något att göra med rädslan att bli felbehandlad då felbehandlingar i sjukvården orsakar 3000 dödsfall per år, och det förekommer många makabra historier i media om att fel ben opererats bort eller att en helt annan patient än den saken gällde blev av med mjälten.

Shutter Island

I den amerikanska skräckfilmen Shutter Island från 2010 återfinns ett suggestivt och skrämmande mentalsjukhus. Leonardo DiCaprio spelar huvudrollen som kommissarie Teddy Daniels som tvingas åka ut till Shutter Island för att undersöka en patients mystiska försvinnande. Början på en psykologisk thriller med skiftande perfektiv, mörka hemligheter och ett sjukhus som kryllar av galningar tar fart. Man blir inte bara yr utan riktigt skrämd.

Grave Encounters

Den kanadensiska skräckfilmen Grave Encounters från 2011 har en annorlunda och skrämmande framtoning. Ett gäng spökjägare har en egen reality show och i det som ska bli seriens sjätte avsnitt låser de in sig över natten på ett gammalt igenbommat mentalsjukhus med sina filmkameror för att se vad som händer. Det som utspelade sig visas för allmänheten flera år efter att teamet försvann spårlöst. Sanningen om det som hände finns i deras kameror och det är så skrämmande att det kryper i skinnet på vem som helst. När teamet drar sig tillbaka till rummet där de ska övernatta börjar oförklarliga paranormala aktiviteter ske, som bara eskalerar. När teamet försöker ta sig ut förändrar byggnaden sin struktur och håller dem inlåsta. Den sanna ondskan visar sin rätta natur.

mh-elegance-lite