The Good Doctor

Ännu ett sällsynt och färskt perspektiv på sjukhusseriegenren bjuder den nya serien The Good Doctor från 2017 på. Serien baseras på en koreansk motsvarighet med samma namn. I handlingen centrum finns den lovande unge kirurgen dr Shaun Murphy som spelas av Freddie Highmore.

Det som skiljer dr Murphy från alla andra läkare i populära sjukhusserier är att han lider av autism och Savant syndrom. Hans speciella färdigheter består av fotografiskt minne och förmågan att se mindre förändringar i en patients tillstånd. Precis som titeln antyder handlar serien om en mycket ordinär människa med ett gott hjärta. Den unge läkaren vill göra en positiv insats och det gör han också till den grad att mirakel vore ett lämpligt ordval.

Trots alla goda föresatser och intentioner bemöts han naturligtvis med både skepsis och misstänksamhet av såväl omgivning som kollegor. Hans oförmåga att knyta meningsfulla personliga kontakter med andra människor gör att han lever sig in i arbetet att rädda liv. Kollegan Claire Browne, som spelas av Antonia Thomas, är den enda han kommer riktigt nära.

Serien har mottagits med blandade reaktioner i både USA och omvärlden men medan kritikerna beklagar sig talar tittarsiffrorna sitt tydliga språk och serien har på kort tid blivit mycket populär.

mh-elegance-lite